dinsdag 17 oktober 2023

de doodshoofdvlinder

Jeetje!!!!!!..... WAT KOMEN WE NU WEER TEGEN IN ONZE TUIN!!!!!😲😲😲😲

Deze joekel had zich verschanst op een plant met kleine zwarte besjes (Nachtschade) en hij viel op door (uiteraard) zijn grootte maar ook door de zacht overlopende kleuren van zijn lijf....prachtig imposant!
Het is de rups van de doodshoofdvlinder......

Met  mijn hand erbij zie je pas echt hoe groot hij is!


Zijn pootjes houden het takje stevig vast....



De doodshoofdvlinder is een vlinder uit de familie pijlstaarten. Zowel de Nederlandse als de wetenschappelijke naam zijn afgeleid van de op een schedel lijkende vlek op het borststuk.
De vlinder is verder te herkennen aan het relatief grote en dikke lichaam en de duidelijk zichtbare klauwtjes aan de poten. 
De vlinder is één van de grotere pijlstaartvlinders en bereikt een lichaamslengte van ongeveer zeven centimeter. De spanwijdte van de vleugels is bijna het dubbele. 
De voorvleugels zijn aan de bovenzijde bruin gekleurd, de onderzijde van de voorvleugels en de achtervleugels zijn geel van kleur met donkere strepen en vlekken. 
Ook de rups valt op door het groene tot gele lichaam met blauwe tot paarse schuine dwarsstrepen.

De doodshoofdvlinder heeft een natuurlijk verspreidingsgebied dat voornamelijk delen van Afrika en Azië beslaat. Het is een trekvlinder die in de zomer noordwaarts vliegt en enorme afstanden kan afleggen. De doodshoofdvlinder komt dan in Europa voor maar de vlinder is echter niet in staat zich te handhaven in de noordelijke gebieden.

De doodshoofdvlinder leeft als rups van planten maar eenmaal volwassen eet hij vooral zoetigheden zoals nectar en honing, en dringt daarvoor de nesten van honingbijen binnen.
De vlinder wordt echter regelmatig door de bijen doodgestoken en uit het nest gewerkt. Het komt ook voor dat de vlinder wordt gedood en vervolgens wordt ingemetseld binnen het nest.
De volwassen vlinder wordt vanwege zijn nachtactieve levenswijze vooral gegeten door vleermuizen.
Maar het is een goede vlieger (één van de snelste soorten insecten) en kan een topsnelheid van 54 kilometer per uur bereiken!
Als een doodshoofdvlinder wordt verstoord piept hij luid om zijn belager af te schrikken. Ook de rups is in staat om een afweergeluid te maken dat bestaat uit klikkende geluiden die met de kaken worden geproduceerd. De rups kan tevens gemeen bijten als het dier wordt opgepakt, de volwassen vlinder echter is geheel weerloos.

Hier is duidelijk het doodshoofd te zien.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

de parelhagedis

Onze katten verslinden nogal wat beesten, we hebben het er al een keertje over gehad.  Telkens weer heel triest, vandaar dat ze belletjes he...