zondag 25 februari 2024

Iberische watersalamander

We hadden beneden bij het schuurtje nog een aantal plastic flessen liggen die we vorig jaar hadden gebruikt als avispavallen. Maar ze waren vies, te groot, kapot ...kortom, tijd om ze op te ruimen.
In sommigen zat regenwater, in anderen bruine drab maar toen ik één van de flessen leegde in het gras, zat daar een salamandertje in!!
Nog een beetje versuft....

Helemaal op zijn rug kreeg ik 'm niet!

Deze salamandersoort leeft in zuidelijk West-Spanje en in Portugal. De habitat bestaat uit heldere stroompjes en vijvers, liefst met diepere plekken zoals bij rotsen en grotten met veel vegetatie maar ook wel in stromende beekjes. Op het menu staan kleine waterdieren zoals slakjes, watervlooien en wormen en soms ook wel plantendelen. De Spaanse watersalamander is sterk aan water gebonden en komt er tijdens de paartijd niet uit, ook daarbuiten als in de strooisellaag voedsel gezocht wordt blijft de salamander in de buurt van oppervlaktewater.
verspreidingsgebied
Deze salamander wordt maximaal 10 centimeter lang en is vrij smal en fijngebouwd waardoor het lichaam nog kleiner lijkt. In de paartijd krijgen de mannetjes een felgele buik met aan de zijkanten zwarte stippen en een lichte kam op de rug, met aan de onderzijde van de staart een lichte streep en meestal een witte staartpunt. De flanken en rugkam hebben geen felle kleuren en buiten de paartijd zijn ze grauwgrijs tot zwart met donkere vlekken over het hele lijf en hebben een vaal oranje buik. 
Ook heeft de Spaanse watersalamander duidelijk gele ogen met daarin de oogstreep die wel meer soorten hebben, waardoor de pupil spleetvormig lijkt, maar het niet is. 


Gelukkig hebben we veel vochtige, natte plekken in de tuin en heb ik deze pracht daar een mooi onderkomen gegeven!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

de parelhagedis

Onze katten verslinden nogal wat beesten, we hebben het er al een keertje over gehad.  Telkens weer heel triest, vandaar dat ze belletjes he...