dinsdag 9 juli 2024

Een nieuw dak

Al anderhalf jaar zitten we te wachten op DE aannemer die ons dak komt renoveren, al zeker 6 offertes verder maar letterlijk nog geen stap verder! Erg veel spaanse woorden maar alles zonder daden, terwijl dit nieuwe dak voor ons het beginpunt zou moeten worden voor de algehele renovatie/isolatie. 
Maar aldus het vertrouwen is zodanig gedaald dat we zelf maar de stoute schoenen aantrekken en alles in eigen hand nemen.
Hoewel dit soort klussen hier in Spanje alleen door specialisten gedaan mogen worden hielp de architect van Arbo ons. "Jullie gaan toch alleen maar isoleren" merkte hij op met die knipoog, "Dan hoef je alleen maar een kleine verbouwvergunning aan te vragen bij het kantoor hier tegenover!" Aldus de papieren daarvoor opgehaald.
Ondertussen thuis de 'draagmuren' gecheckt en stukken plafond verwijderd om de balkstructuur te controleren. Die 'draagmuren' zijn werkelijk onvoorstelbaar! De gehele oostmuur op de derde verdieping is maximaal 4 cm dik!! Er is zelfs een stuk 'binnendraagmuur' van 2 meter gemaakt van 2cm dik piepschuim! Langs deze hele oostwand besluiten we aan de binnenkant een extra muur te metselen om het nieuwe dak te kunnen dragen en daarmee tevens de badkamer vergroten.
Het plafond is er uit in de voormalige woonkamer.




De zolder en het dak gezien vanuit de woonkamer.

Een nieuwe stenen muur ter versteviging en een keurige spouw ertussen zodat het huis in het vervolg wat droger blijft.....


En de muur van de badkamer wordt van steen ipv van polystyreen!
 😂😂


Nu alles is opgemetseld kunnen we pas echt aan het dak beginnen
 

Op vrijdag kwam de vrachtwagen met panelen aan, gelukkig was Alex bij ons en konden we één voor één de panelen naar beneden sjouwen en uitstallen. Er werd een hittegolf voorspeld, ideaal droog weer maar de zwarte panelen (een restantpartij voor nog niet de helft van de prijs) zouden bloedheet worden en onmogelijk om op te werken. Dus zaterdag, schilderdag, met een emmer goedkope verf alles zo goed en kwaad als mogelijk een fris wit laagje gegeven. Zondag kwamen Toly en Jorge aan, vrienden van ons uit Segovia en konden de eerste dakpannen eraf. 
Het huis staat op een helling en is aan de zuidkant 3 verdiepingen plus een vliering hoog, de nok is daar 10m hoog. Maar bij de noordkant is dat maar 1 verdieping via het badkamerdak. Dat werd onze uitvalsbasis. Petra had voor mij de duurste decoupeerzaag aangeschaft die speciaal voor dit doel werd aanbevolen, een Bosch van 110 euro, maar deze mocht maar één dag meedoen toen was die stuk. We brachten hem meteen terug in de hoop op een coulante regeling (andere machine) maar nee hoor, we gaan hem voor u repareren, hoe lang gaat dat duren? Nou rekent u maar minimaal op een maand want we hebben het druk en het is vakantieperiode, dus tja ook dat is weer Spanje...
Met een slijptol werkt het lang niet zo netjes en ook dubbel zo langzaam want alles moet dan aan beide kanten afgemeten en geslepen worden 
En het werd heet, ontzettend heet!! Maar het dak lag open en we moesten door! 
Daarna gaf de slijptol het ook op, die hadden we echter bij Ricardo in Arbo gekocht. Mmmm bonnetje zoek dan maar zo ff proberen en jawel Angela was in de winkel en zei direct dat we de machine nog geen jaar daarvoor hadden gekocht, dus garantie!! Hoe lang zou de reparatie duren? Nou dat kon ze niet zeggen dus ik kocht gelijk maar een reserve slijptol, we wilde toch verder. Twee dagen later kreeg ik een appje dat de slijptol deed het weer!! Kijk, zo kan het ook! 
Samen met Jorge zat ik de hele dag in de bloedhitte op het dak en in een week tijd lagen alle sandwichpanelen op hun plek en was het dak ongeveer waterdicht!!
Super, nu een standje rustiger aan, druk ff van de ketel.
Werk op het dak gebeurt nu alleen als het dak droog is van de nachtdauw (glad) en dan tot de middag omdat het daarna te heet wordt. Tussendoor binnen de muren opmetselen, met Peet nog een mooi verhard pad rond het appartement gemaakt en ontspannen in de tuin werken. Tja we vinden klussen leuk maar dan moet je het ook leuk houden ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

de parelhagedis

Onze katten verslinden nogal wat beesten, we hebben het er al een keertje over gehad.  Telkens weer heel triest, vandaar dat ze belletjes he...